Üçüncü E-Çalıştay, İkinci Oturum: Mısır & Pakistan

7 Mart 2018’de Dış Politika ve Barış Araştırmaları Merkezi “21. Yüzyılda Savunma Sanayii: Karşılaştırmalı Analiz” Üçüncü E-Çalıştay’ının ikinci oturumuna ev sahipliği yaptı. Bu oturumda, iki sunum yapıldı. Oberlin Koleji ve Kahire Amerikan Üniversitesi’nden Zeinab Abul-Magd, “Mısır Savunma Sanayii: Bağımlılık, Sivil Üretim ve Özerklik Girişimleri” sunarken, Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Araştırmaları Okulu’nda Araştırmacı olarak çalışan Dr. Ayesha Siddiqa, “Pakistan-Çin Ortaklığı: Satın Alma-Üretim Boşluğunun Doldurulması” sunmuştur.

Sunumların kısa özetleri şöyledir:

Mısır Savunma Sanayii: Bağımlılık, Sivil Üretim ve Özerklik Girişimleri

Mısır’ın savunma sanayiinin 60 yıla dayanan uzun bir geçmişi vardır ve bu onu Arap ülkeleri arasında en eski ve en büyük yapanıdır. Mısır savunma sanayii 1950’ler-60’da genişlemeye başladı ve 1980’lerde Batılı üreticilerle işbirliği içinde zirveye ulaştı. Bununla birlikte, Batı teknolojisine, özellikle ABD’ye ve sınırlı AR-GE’ye olan bağımlılık probleminden muzdariptir. Bu sorun ve diğer ekonomik nedenlerden dolayı 1990’larda 2000’lerde sivil üretime büyük çapta dönüşmesine yol açtı. Geçtiğimiz otuz yıl boyunca, askeri fabrikalar, sivil pazar için kâr elde etmek için çok fazla işgal edildi ve terörle mücadele için mevcut acil ihtiyaçlara cevap vermeyen geleneksel silah sistemleri üretti. Ancak son birkaç yıl, özellikle 2013 yılında ABD ile kriz yaşanmasından  ve terörist gruplara yönelik bir savaşın patlak vermesinden sonra, bir derece değişime şahit oldu. ABD’li firmaların dışındaki tedarik kaynaklarını çeşitlendirmek ve uluslararası üreticilerle ortak üretim yoluyla özerklik konusunda yeniden canlanmış girişimler var.

 

Pakistan-Çin Ortaklığı: Satın Alma-Üretim Boşluğunun Doldurulması

Pakistan, Güney Asya’nın iki önemli silah üretim ülkelerinden biridir. Savunma sanayii, piyade teçhizatından savaş jetlerine, ana muharebe tankları, fırkateynlere, füze botları ve nükleer silahlara kadar çeşitli silahlar üretmesiyle övünüyor. Aynı zamanda silah ihracatında da bulunduğunu iddia ediyor. Pakistan’ın savunma sanayi tarihini sunarken, argümanım, Pakistan’ın esas olarak büyük silah tedarikinde  yabancı kaynaklarına bağımlı olan tipik bir azgelişmiş  devlet durumunu temsil etmesidir. Kısmen, orijinal ekipman üreticilerinin (OEM) teknolojiyi aktarma konusundaki isteksizliğinden ve tedarikçi-alıcı arasındaki endüstriyel sinerjiden yoksun olmasından dolayı, yerli üretim kapasitesi, öncelikli olarak makine mühendisliği süreçlerini kullanan bileşenlerin üretimi ile sınırlıdır. Ancak, ciddi güvenlik kaygıları olan tipik bir devlet gibi, Pakistan da ulusal savunma endüstrisinin genel durumunu yansıtmayacak nükleer program gibi endüstriyel mükemmeliyetin küçük adalarını geliştirmeyi başardı. Kamu sektöründe büyük bir yerli üretim altyapısı, ülkede kendi içinde derin sivil-askeri ayrımı yansıtmaktadır. Aynı zamanda maliyet hesaplamasında kullanılan çarpık yöntem nedeniyle üretim maliyetinin göreceli olarak yüksek olduğu anlamına gelir. Ağır maliyetler öncelikli olarak prestij nedeniyle karşılanmaktadır. Bununla birlikte, son yıllarda Çin’e doğru bir kayma görünüyor. Silah üretim perspektifinden bu ilişki çok önemlidir çünkü Pakistan her ne kadar bazı büyük silah sistemleri kategorilerini birlikte geliştirip ortak ürettiğinden dem vursa da, aslında geliştirme maliyetlerini Çin’e yüklemesi esas neden gibi görünmektedir. Pakistan’daki savunma sanayi, Çin ile yakın bağlantı olmasaydı, kendisini sürdürme şansı çok az olurdu.