4. All Azimuth Çalıştayı: Dialogue in Core-Periphery IR

4. All Azimuth Çalıştayı, “Dialogue in Core Periphery IR” başlığıyla Dış Politika ve Barış Araştırmaları Merkezi (CFPPR) ve İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü işbirliğiyle 17-18 Mayıs’ta gerçekleşmiştir. Çalıştay, Doğu ile Batı, Kuzey ile Güney arasında kıtaların kesiştiği bir buluşma noktası ve ‘diyalog’ için uygun bir merkez olan İstanbul’da, İHÜ Süleymaniye yerleşkesinde yapılmış; Mısır, İsveç, Hindistan, Arjantin, İngiltere gibi pek çok farklı ülkeden alanında yetkin akademisyen misafir konuşmacı olarak katılmıştır.

CFPPR Genel Koordinatörü Prof. Ersel Aydınlı ve İHÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Talha Köse’nin karşılama konuşmalarının ardından CFPPR Direktörü Prof. Ali Karaosmanoğlu açılış konuşmasını gerçekleştirmiştir. İlk gün programı, İHÜ Rektörü Prof. Recep Şentürk’ün “Adamiyyah: Islamic Sources of the Universal Human Rights” başlıklı çalışması hakkında yaptığı konuşma ile sona ermiştir.

Bu dördüncü çalıştayda, dünyanın dört bir yanından gelen akademisyenler, merkez ve çevre arasındaki eşitsizlikleri tanımlayan yapısal faktörler ile bu faktörlerin uluslararası ilişkiler disiplini ve bilgi üretimi üzerindeki etkilerine odaklanarak merkez ve çevre arasındaki “diyalog/etkileşim” meselesini değerlendirmişlerdir.

Üç panel ve bir yuvarlak masa tartışmasından oluşan çalıştayda misafir konuşmacılar aşağıdaki konular hakkında çalışmalarını sunmuşlardır:

  • Diyalog /etkileşimi tanımlama ve açıklama;
  • Diyalog /etkileşimi sınırlayan faktörler: Araştırma faktörleri; Pedagojik faktörler; Mesleki faktörler;
  • Sonraki adımlar: Uluslararası ilişkiler disiplininde merkez ile çevre arasında uyuşmazlıkların üstesinden gelme stratejileri

Çalıştayda sunulan çalışmalar Merkez’in yayını olan All Azimuth dergisinde yayınlanacaktır.

Çalıştay Programı

Misafir Konuşmacılar
Omair Anas, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
Nathan Andrews, Northern British Columbia Üniversitesi
Gonca Biltekin, Bilkent Üniversitesi
Deep Datta-Ray, O.P. Jindal Global Üniversitesi
Melisa DeCiancio, FLACSO
Eyüp Ersoy, Bağımsız Araştırmacı
Heba Raouf Ezzat, Ibn Haldun Üniversitesi
Latife Kınay, Bilkent Üniversitesi
Deniz Kuru, Türk-Alman Üniversitesi
Alice Lohmus, Bilkent Üniversitesi
Homeira Moshirzadeh, Tahran Üniversitesi
Erik Ringmar, Ibn Haldun Üniversitesi
Deepshikha Shahi, Delhi Üniversitesi
Helen Turton, Sheffield Üniversitesi
Yongjin Zhang, Bristol Üniversitesi